Program: petek, 2. junija 2017

V petek, 2. junija, se začenja Likof 2017, enogastronosmki dogodek v Števerjanu, ki ga prireja Vinoteka Števerjanski griči v sodelovanju z vaškima društvoma Briški Grič in S.K.P.D. Frančišek Borgija Sedej, pod pokroviteljstvom Občine Števerjan. Program letošnjega Likofa bo povezovala Rebula, značilna avtohtona vinska sorta v Brdih.

Začetek pestre tridnevnice degustacij, večerij v vinogradu, dogodka chef’s table in še bi lahko naštevali bo v petek ob 18.30 s tradicionalnim uradnim odprtjem na trgu v Števerjanu pred Fontano vina gradu Formentini, iz katere bo zopet priteklo vino, s katerim bo mogoče nazdraviti.

Že v petek bodo – poleg vin, ki jih bodo ponujali proizvajalci člani Vinoteke Števerjanski griči – na trgu v Števerjanu domači gostinci ponujali svoje jedi. Vsak dan bosta na Likofu 2017 prisotna Agriturizem Štekar di Pahor Nikolaj in Osteria – Gostilna Koršič, oba iz Števerjana. V petek se jima bo pridružila tudi Villa Nachini iz Korena. Tudi letos bomo na Likofu ponujali butično pivo, ki ga proizvaja goriško podjetje Antica Contea.

Letošnja absolutna protagonistka pa bo Rebula. V petek ob 19.45 bo prva degustacija. Združenje proizvajalcev Rebule z Oslavja bo predstavilo svoja vina, tehnično predstavitev pa bo pospremila strokovna degustacija oslavskih rebul. Večer bo uvedel strokovnjak Stefano Cosma, ki bo predstavil zgodovinski razvoj omenjene avtohtone briške sorte. Vstop je prost, svetujemo pa prijavo, preko spleta ali na samem Likofu.

Tudi letos bomo na Likofu 2017 zopet ponudili že tradicionalno večerjo ob zatonu. V petek od 19.30 dalje bo s svojim menijem postregel italijanski šef kuhinje Massimo De Belli (Osteria Klandestina Banqueting, Števerjan).

V petek – in nato v soboto ter nedeljo – bo Likof prvič ponudil srečanja in pokušnje z vinarji Vinoteke. Proizvajalci bodo sami predstavili svoja vina, odgovarjali na vprašanja, razjasnili katerikoli dvom o svojem delovanju, razkrili pa bodo tudi marsikatero skrivnost. Med Likofom 2017 bodo svoja vina ponujali proizvajalci: GRADIS’CIUTTA, MIKLUS – DRAGA, MUZIC, HUMAR, SKOK, VOGRIČ, KORSIČ, SIMON KOMJANC. Prvo srečanje z vinarji bo v petek ob 20.00 z Vogričem, ob 21.00 pa bo na vrsti Gradis’ciutta.

Petkov gostinski meni:

HLADNA PREDJED
Narezek pršuta ŠTEKAR
Bučke v kozici ŠTEKAR
TOPLA PREDJED
Spätzle s speckom KORŠIČ
Domače testenine s šparglji in panceto KORŠIČ
GLAVNA JED
Nabodalo rakcev na čičerkini kremi VILLA NACHINI
SLADICA
Češnjevi cmoki ŠTEKAR
Češnjev zavitek VILLA NACHINI
Petkovi meni, s katerim bo postregel šef kuhinje Massimo De Belli:
TOPLA PREDJED
Kremna juha iz kopriv in jogurta
Hladno marinirana postrv na maslu popečenimi kruhovimi kockami (croutons)
TOPLA ZAČETNA JED
Millefoglie (tisoč lističev) z jajčevci in confit paradižniki v planinski omaki
GLAVNA JED
Nadevana prepelica, odišavljena s tartufom in preslaninjena s krškopoljsko panceto (guanciale), nadevane bučke, gratinirane s postaranim sirom
SLADICA
Košarica iz krhkega testa s Chantilly kremo, karamelizirane breskve v toffee omaki 

Izbor vin Vinoteke na odprtem
DRAGA: FRIULANO, SAUVIGNON
GRADIS’CIUTTA: FRIULANO, CABERNET FRANC
HUMAR: SPUMANTE BRUT, RIBOLLA GIALLA
KORSIČ: RIBOLLA GIALLA, COLLIO ROSSO
MUZIC: MALVASIA, RIBOLLA GIALLA
SIMON KOMJANC: RIBOLLA GIALLA, CABERNET SAUVIGNON
SKOK: MERLOT, PINOT GRIGIO
VOGRIČ: FRIULANO, CABERNET SAUVIGNON
In še mnoga druga…