LIKOF – ZLATI SIJ TRTE

Program: nedelja, 4. junija 2017

Nedelja bo zadnji dan, ko bo na trgu v Števerjanu potekal Likof 2017, tridnevni enogastronosmki dogodek v Števerjanu, ki ga prireja Vinoteka Števerjanski griči v sodelovanju z vaškima društvoma Briški Grič in S.K.P.D. Frančišek Borgija Sedej, pod pokroviteljstvom Občine Števerjan. Program letošnjega Likofa povezuje Rebula, značilna avtohtona vinska sorta v Brdih.

Nedeljski program se začenja ob 18.00 z odprtjem stojnic, kjer domači gostinci ponujajo svoje jedi ob vinih članov Vinoteke (GRADIS’CIUTTA, MIKLUS – DRAGA, MUZIC, HUMAR, SKOK, VOGRIČ, KORSIČ, SIMON KOMJANC). Tako kot v petek in v soboto bosta tudi v nedeljo prisotna Agriturizem Štekar di Pahor Nikolaj in Osteria – Gostilna Koršič, oba iz Števerjana, tokrat pa se jima bosta pridružila restavracija Ai Tre Amici in restavracija Yousushi, prav tako iz Gorice. Restavracija Yousushi bo med drugim postregla z eno izmed novosti letošnjega Likofa: chef’s table. Šef kuhinje Adriano Maniacco bo za štiri stranke pripravil poseben meni s petimi hodi po okusu obiskovalcev. Pravo presenečenje pa bo sladica: slana karamelizirana pena. Gre za eksluzivno ponudbo, tako da so mesta zelo omejena, saj bo šef Maniacco po dvakrat na voljo za štiri osebe (od 19.00 do 20.30 in od 20.30 do 22.00). Tudi v nedeljo bo na voljo butično pivo, ki ga proizvaja goriško podjetje Antica Contea.

Tudi nedelja bo postregla s tremi srečanji in pokušnjami z vinarji Vinoteke, ki so prav tako novost letošnjega Likofa 2017. Ob 19.00 bo svoja vina predstavil Korsič, ob 20.00 Miklus, ob 21.00 pa bo letošnja srečanja z vinarji sklenil Muzic.

Ob 19.45 bo na vrsti še tretja letošnja strokovna degustacija. Tokrat bo mogoče spoznati sveže Rebule iz Števerjana (letnik 2016), degustacijo na slepo pa bo vodil Andrea Valantig.

Nedelja bo ob 18.30 med drugim postregla z veččutnim sprehodom skozi čas v prostorih gradu Formentini. Vodil ga bo Claudio Fabbro, ki bo razkril zgodbo dame Aurore Formentini, plemkinje, ki se je v Števerjanu rodila v prvi polovici 17. stoletja. Na dunajskem dvoru cesarja Ferdinanda II je Aurora nato spoznala madžarskega grofa Batthyánya. Legenda pravi, da je prav ona s svojo doto ponesla prve sadike tokaja na Madžarsko. Park gradu Formentini bo nato ob 19.30 prizorišče večerje, na kateri bo svoj meni predstavil šef kuhinje Dejan Matjašec (Luka Lesar Gorumet, Ljubljana).

Nedeljski gostinski meni:

HLADNA PREDJED
Narezek pršuta ŠTEKAR
Bučke v kozici ŠTEKAR
Krompirjevi lističi, cvrti s sirom in poprom YOUSUSHI

TOPLA PREDJED
Spätzle s speckom KORŠIČ
Domače testenine s šparglji in panceto KORŠIČ

GLAVNA JED
Lignji v tempuri in krompirjevi lističi, cvrti s sirom in poprom YOUSUSHI
Tartarski zrezek AI TRE AMICI
Kmečka pašteta AI TRE AMICI
Polenovka na belo AI TRE AMICI

SLADICA
Češnjevi cmoki ŠTEKAR
Čokoladni gianduja mousse YOUSUSHI
Panna cotta z rdečimi sadeži YOUSUSHI
Bezgov sorbet AI TRE AMICI

Nedeljski meni, s katerim bo postregel šef kuhinje Dejan Matjašec:

HLADNA PREDJED
Carpaccio mečarice na ribanem mariniranem janežu

TOPLA PREDJED
Rižota z melono, meto in Jakobovo pokrovačo

GLAVNA JED
Morska žaba iz pečice s krompirjem in beluši

SLADICA
Mangova krema

Izbor vin Vinoteke na odprtem
DRAGA: FRIULANO, SAUVIGNON
GRADIS’CIUTTA: FRIULANO, CABERNET FRANC
HUMAR: SPUMANTE BRUT, RIBOLLA GIALLA
KORSIČ: RIBOLLA GIALLA, COLLIO ROSSO
MUZIC: MALVASIA, RIBOLLA GIALLA
SIMON KOMJANC: RIBOLLA GIALLA, CABERNET SAUVIGNON
SKOK: MERLOT, PINOT GRIGIO
VOGRIČ: FRIULANO, CABERNET SAUVIGNON

In še mnoga druga…